reklama

Čerstvý festival osvěžil rozpálený Liberec

31. 5. 2017
Na hudebních festivalech jsou stánky s jídlem doplňkovou atrakcí. U festivalů jídla je tomu právě naopak. Kuchaři, vařící, nebo spíš exhibující na pódiích, povzbuzují váš apetit ochutnat z bohaté nabídky, a když se jim to podaří, jejich show je kulisou dobrého trávení.
Čerstvý festival osvěžil rozpálený Liberec
Foto + video Mad
O přípravách Bosch Fresh Festivalu jsme vás již informovali v naší obrazové reportáži, takže si jen připomeňme, že letos se koná již šestý ročník tohoto kulinářského svátku, ale Liberec na svém turné Českem navštívil o uplynulém víkendu poprvé. Není pravda, že šlo o první akci tohoto typu v našem městě (například o Street Food Marketu jsme psali ZDE), ale jednoznačně to byla zatím největší událost svého druhu a nutno zdůraznit, že výběrem účastníků a pojetím nejreprezentativnější. Kromě ochutnávek toho nej, co odborníci na gastronomii nabízejí, jsme byli zvědaví hned na několik dalších věcí.
Za prvé nás zaujalo místo. Pořadatelé si zvolili liberecký park Budyšínská. Neuměli jsme si představit, jak tento pěkný, kromě místních ale málo navštěvovaný park, monstrakci ustojí, a zda bude uvedený do původního stavu.
Za druhé jsme se těšili na živé umění mistrů, když nejsou schovaní za štítem televizní obrazovky. To byla ostatně asi motivace většiny návštěvníků a program nabízel opravdu zvučná jména.
Důvodem třetím pak bylo to, že účast měl původně přislíbit hejtman Martin Půta s tím, že společně s Vietem Anh Doanem, kuchařem a hercem seriálu Ohnivý kuře, připraví nějakou orientální pochoutku. Paní Půtová nám při jednom setkání mimo záznam prozradila, že manžel občas něco uvaří, a kvůli propagaci kraje měly být navíc použity regionální suroviny, takže na průběh a výsledek této kulinářské exhibice jsme byli opravdu zvědavi.    

Začneme hejtmanem. V tomto ohledu nás čekalo zklamání. Víkend byl nabitý akcemi a Martin Půta zvolil Zdislavinu pouť a městské slavnosti v Jablonném v Podještědí. Že dal před jídlem přednost setkání s kardinálem, je logické, nicméně je nejvyšší čas, aby si hejtman pořídil dubléra, akcí bude přibývat. Místo něj vařil Jiří Löffelmann. Jako člen rady kraje je zodpovědný za řízení rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoj venkova, takže šlo o kvalifikovaný záskok, jak ostatně dokládá náš videorozhovor.


Co se místa konání týče, festival do parku dokonale zapadl, jakoby byl pro takové akce navržený. A činila se i pořádková a úklidová služba. Ani v neděli odpoledne se nikde neválely odpadky a trávníky nevypadaly nijak katastrofálně poškozené.
Na fotografii je sobota odpoledne...
Foto Mad

... horký slunný den, teploty atakují třicítku, ale park Budyšínská nabízí pod stromy dost stinných míst.
Foto Mad

Na hlavním pódiu zatím kraluje Karolína Kamberská. Pán v kostkované košili její show překládá do znakové řeči.
Foto Mad

Srocení lidí kolem stanu určenému pro workshopy dává tušit, že uvnitř školí...
Foto Mad

...ano, Zdeněk Pohlreich.
Foto Mad

I když exhibuje, jeho kázání je (zatím) zajímavé a prošpikované informacemi.
Foto Mad

Šéf je ostrý a vtipný, jako ho známe z jeho pořadů, ale Marie, studentka SŠ hospodářské a lesnické ve Frýdlantě se rozhodit nenechá.
Foto Mad

Po workshopu se Šéf přesouvá na hlavní pódium. A přichází zlom. Ač se připravují Jakubské mušle s kuskusem a zeleninou a pak chobotnice s římským hrachem a chorizem, z vystoupení se stává rádoby vtipný guláš hodný čtvrté cenové. Některým lidem to nevadí, přišli se podívat na Šéfa a to se jim splnilo, ačkoliv většina davu ho má šanci zahlédnout jen na velkoplošné obrazovce. U pravého rohu pódia dokonce vzniká jakási ulička, kterou přicházejí a hned zase odcházejí lidé spokojení, že mistra pár sekund viděli. Ovšem mnozí diváci jsou zklamaní a my rovněž, hlavně nechápeme, kam zmizel ten Šéf z workshopu.
Foto Mad

Na workshopu zatím řádí Petr Stupka. Informace jsou kvalitní, účast je již nižší.
Foto Mad

Foto Mad

Jak táhne Pohlreichova hvězda (která se podle nás moc nepředvedla), bylo vidět zejména druhý den odpoledne, kdy jsme festival navštívili podruhé. Hlavním tahounem nedělního programu byl výborný Marcel Ihnačák, ale návštěvníků přišlo podle našeho odhadu asi o třetinu méně než v sobotu. Velká škoda! K našemu překvapení jsme potkali spokojeného Martina Půtu, který po sobotní duchovní stravě vyrazil s rodinnou na návštěvu orgií kulinářských. Inkognito, bez smečky novinářů v patách.
Foto Mad

Foto Mad

A ještě jedna trochu smutná fotka z neděle. Na hlavním pódiu předvádí pro skupinku nadšenců svoje umění Pavel Býček z michelinské restaurace Alcron. Jeho vystoupení je lepší a zajímavější než sobotní Pohlreichovo, ale posluchači chybí. Opět škoda, velká škoda.
Foto Mad


Tolik k programu, podívejme se, jaké zážitky nabízely stánky.

Začnu těmi exotičtějšími. Byl zde například slíbený stan molekulární mixologie mistra oboru Tomáše Kubíčka. Koktejl si jde dát přímo za mistrova doprovodu moderátorka Sandra Parmová (zcela vpravo), krotitelka workshopů. Od tiskové konference jí docela narostlo bříško. Není divu, jí za dva :-)
Foto Mad

Je libo žraločí polévku s kokosovým mlékem (100 Kč) nebo velbloudí ragú s cizrnou (150 Kč) nebo krokodýlí tacos s mango salsou (200 Kč) nebo barracuda ceviche s avokádem (200 Kč)? Nejlepší je dát si celé menu za 500 Kč, ušetříte 150 Kč!
Foto Mad

V sobotu byli středem zájmu i borci nabízející nejrůznější hmyzí havěť včetně škorpionů a velkých pavouků.
Foto Mad

Jéje, ono se to snad ještě hýýýbe!
Foto Mad

Lízátko s housenkou. Jen ať si děti zvykají, jednou to budeme konzumovat všichni.
Foto Mad

Je neděle, tři hodiny odpoledne. Jak je vidno, zájem o hmyzí speciality dramaticky opadl. Že by v neděli přišli lidé s jinými chutěmi?
Foto Mad

Tyto potraviny se k nám dopravují přes půlku zeměkoule letadly, abychom je na stůl dostali super čerstvé. Jakoupak asi zanechávají ekologickou stopu?
Foto Mad

Pakliže jste navštívili exotické kraje, tak podivný strojek možná znáte. Klacky v popředí nejsou bambus, ale cukrová třtina a onen přístroj vám z ní vylisuje osvěžující šťávu (1,5 decky za 89 Kč).
Foto Mad

Ostrov kávy. Příznivci dobré kávy měli na festivalu svoji republiku.
Foto Mad

Ovšem asi největší zájem byl o hamburgery, které nabízelo hned několik stánků. To, že největší úspěch na festivalu dobrého jídla měly hambáče, není známkou kulinářského barbarství Liberečáků.
Foto Mad

Pravým důvodem bylo zřejmě to, že šlo o hamburgery velmi vymazlené a s vynikajícím poměrem cena - množství - kvalita. Burger Bar vystavoval i čerstvé suroviny, ze kterých burgery v zápětí vyráběl. My si dali u konkurenčního Kaisera Franze skvělý burger jehněčí.
Foto Mad

Celý víkend mohli návštěvníci hlasovat o Severočeské restauraci regionu, kterou z deseti soutěžních restaurací vyhrála restaurace Benada pod vedením šéfkuchaře Roberta Sklenáře.
Foto Mad

Nechyběly ani stánky nabízející prostředky na likvidaci následků jídelních orgií. Firma Smac přišla s neobvyklou spotřebitelskou soutěží, která překvapivě nespočívala v mytí nádobí na čas, ale v trénování postřehu. Každý účastník dostal za pokus čisticí prostředek dle vlastního výběru, celkový vítěž pak celou sadu.
Foto Mad

Dále nás zaujal například prodejce přepuštěného másla, šnečích specialit, maďarských husích paštik, specialista na nejrůznější pálivé papriky a papričky a zastoupení měla i řada vinařství a vinoték. Téměř vše šlo nejen ochutnat, ale i koupit. Tolik malá ochutnávka z opravdu široké nabídky Bosch Fresh Festivalu.

Takže, jaký byl Bosch Fresh Festival? Podle nás povedený a podle názoru organizátorů rovněž, což je dobrá zpráva, protože máme šanci, že bude následovat ročník druhý. Snad jedinou nevýhodou je, že když si takový festival hodláte užít, vybavte se slušnou hotovostí. Za vstupné dáte stovku, což není nijak přemrštěné, ZOO, botanka i IQ-Landia jsou dražší. Ke vstupence koupené on-line jste navíc jako dárek dostali možnost načepovat si zdarma vlastnoručně sklenici Plzně. Vaši peněženku však vyluxují nabídky, které na vás zaútočí ze všech stran, jakmile projdete branou. Podlehnout kvalitě je ale omluvitelné, konec konců, je to jednou ročně. A příště se rozhodně nebojte přijít i druhý den!


Na závěr jsme pro vás připravili malou kolekci, která by se mohla jmenovat třeba Lidé a festival.

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad

Foto Mad


Text Mad, rozhovory Darka
soud
20. 11. 2018 12:21 V Liberci pokračoval soud s mužem, který podle obžaloby vědomě pronajímal gangu prostory k pěstování drog. Dva spoluobžalovaní to u soudu nepotvrdili.
busy
20. 11. 2018 12:21 Autobusy FlixBus budou na svých cestách z Prahy přes Liberec do Polska stavět také v Jizerských horách a Krkonoších. Dopravce přidal čtyři nové spoje.
frydlant
20. 11. 2018 10:04 Frýdlant hledá budoucí podobu pro lokalitu Podzámčí a její smysluplné využití. Radnice by ji ráda napojila na areál zámku a další turistické lokality.
sníh
20. 11. 2018 07:08 Zvýšenou opatrnost radí silničáři řidičům v horských částech Libereckého kraje. Na Jablonecku mohou být lesní úseky namrzlé, na Semilsku je sníh.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
listopad
2018
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).