reklama

Batthyány otevřel tržnici, Půta navaří a Pohlreich poradí, jak na to

21. 4. 2017
Ve čtvrtek Liberec žil gastronomií. Ráno primátor otevřel staronovou tržnici v Kostelní ulici a hned nato ve Zlatém Lvu proběhla tiskovka, na které jsme se dozvěděli, že na chystaném Bosch Fresh Festivalu bude vařit nejen šéf Pohlreich, ale i hejtman Půta.
Batthyány otevřel tržnici, Půta navaří a Pohlreich poradí, jak na to
Foto + video Mad
Ač obě akce spolu nesouvisely, kouzlo nechtěného zafungovalo dokonale, v obou případech nám mají přinést příjemné kulinářské zážitky. Jako první se otevírala staronová tržnice vedle kostela sv. Antonína Velikého (MAPA). Jak na úvod slavnostního znovuotevření připomněla Jana Kodymová, tisková mluvčí města Liberce, tržnice zde byla až do 80. let minulého století. Pak se přestěhovala do Revoluční ulice (lépe řečeno do dvora nad ní) a odsud za Nisu do prostoru dnešního parkoviště Hrazená. V posledních letech úspěšně fungují trhy za OC Forum Liberec, takže vytvořením "nové" tržnice na starém místě vznikají v Liberci tržnice dvě. Nutno říci, že tato druhá tržnice bude, na rozdíl od té dolní, zatím fungovat jen ve čtvrtek do 8 do 17 hodin s tím, že v případě zájmu bude provoz rozšířen na více dní.
Každého asi napadne, do jaké míry bude konkurenceschopná vůči již zmíněným trhům za OC Forum, kudy denně projde mnohem více lidí. Michal Buzek, jednatel společnosti Elset, s.r.o., která tržnici provozuje, je optimista: "Myslím, že tato tržnice bude úspěšná, protože trh do centra města patří. A naše zkušenost je taková, že lidé vyhledávající zboží místních výrobců mají od obchodních center odstup." Uvidíme, pronájem zde začíná na celkem rozumných 400 Kč na den, přičemž cena se pohybuje podle sortimentu a předpokládané denní tržby.

Ačkoliv to z této fotky není zcela zřejmé, tržnice byla již před oficiálním otevřením překvapivě plná.
Foto Mad

To, že trhovci začali prodávat již před přestřihnutím pásky (čas jsou peníze), způsobilo, že slavnostní akt proběhl jaksi naruby. Primátor Tibor Batthyány si trh nejprve prošel a prohodil i pár slov s některými prodejci. Zde právě zvažuje, zda si dá domácí zmrzlinu, což by bylo docela odvážné, protože teploměr měl od rána problém odlepit se od nuly.
Foto Mad

Když došlo na proslovy, primátor hovořil stručně, jádro sdělení tvořily dvě věty: "Naším snem jsou špalíry lidí korzujících mezi horním a dolním centrem Liberce. Přeji pořadatelům a hlavně trhovcům, ať se vám tu líbí, a pevně věřím, že přilákáme lidi na oba trhy."
Zajímalo nás, zda je tržnice produktem kritizovaného projektu RetaiLink, který je financován z Evropského fondu regionálního rozvoje a v rámci kterého se jela radniční delegace podívat, jak to žije v katalánské Igualadě. Tibor Batthyány naše dohady rezolutně popřel: "Kdepak, ta historie je mnohem starší, nepotřebujeme jezdit do Španělska, abychom zjistili, že potřebujeme oživit centrum města. Těch možností je několik, pořádat akce na náměstí a v přilehlých ulicích, ale je třeba tomu dát také nějakou formu a lidi pravidelně na něco lákat. A právě trhy v horním centru jsou jednou z cest, jak sem lidi z dolního centra přesunout."

Nejprve to vypadalo tak, že primátor pásku přestřihne sám.
Foto Mad

Pak ale byl vydán pokyn "Kdo má nůžky, může stříhat!" a pár pomocníků se hned našlo.
Foto Mad

Na tržnici jsou zastoupeni především regionální výrobci, a ačkoliv je trh v Kostelní menší než ten v dolním centru, sortiment je širší. Na to také sází primátor ve své optimistické vizi: "Já myslím, že se sortiment do budoucna bude tříbit a obě stanoviště si svoje prodejce a zákazníky najdou. Že by to nefungovalo, se vůbec nebojím."
Jak vidíte, zastoupeni jsou regionální výrobci nejen z našeho regionu. A ty ředkvičky v popředí (svazek, ne svazeček jako v supermarketu) za 12 Kč nevypadaly vůbec špatně.
Foto Mad

Zajímavá byla nabídka moštů ve vemenu. Vemeno má velkou výhodu v tom, že obsah není kontaminován vnějším prostředím, a tak se nemusíte bát, že vám načaté balení moštu uzraje v lepším případě na jablečný ocet.
Foto Mad

Asi nejzajímavější stánek, ledované čerstvé ryby a mořské potvory. Pravda, mečoun z Malediv, tuňák ze Srí Lanky, krevety z Peru nebo ustřice z Francie, to nevoní regionem, ale dálkami.
Foto Mad




Půl hodiny po přestřižení pásky v Kostelní ulici začala ve Zlatém Lvu tisková konference představující 1. liberecký ročník Bosch Fresh Festivalu. Tento festival dobrého jídla, pití a úžasných kulinářských show se koná již pošesté a letos navštíví České Budějovice, tradiční Plzeň, kde vznikl, Liberec a Pardubice. Do Liberce dorazí o víkendu 27. až 28. května 2017 a usadí se v parku u plaveckého bazénu (MAPA).
Foto Mad

Festival bude plný hvězd a hvězdami nešetřila ani tisková konference, kterou uváděla moderátorka TV Prima Sandra Parmová, která na Bosch Fresh Festivalu bude uvádět kulinářské workshopy. Připraveno bude pět vybavených kuchyní a vždy čtyři vybraní šťastlivci budou mít jedinečnou příležitost si připravit některou ze specialit svého favorita, a to přímo pod jeho dozorem!
Foto Mad

Před tiskovkou se snažila proniknout do tajů molekulární mixologie mistra oboru Tomáše Kubíčka, který se právě připravoval na ukázkové vystoupení.
Foto Mad

Hlavní hvězda programu, šéf Zdeněk Pohlreich, na otázku, proč se festivalu účastní, odpověděl lakonicky: "Strávit víkend u jídla a pití je lepší, než koukat na zprávy v televizi. Mám rád atmosféru živého vystoupení, to, že se potkáte s lidma. Jídlo lidi spojuje, to je skvělá věc, tak by to mělo být. Setkat se, nemluvit o jídle s hrůzou v očích a hlase, že bychom náhodou mohli přibrat. Jídlo je skrz naskrz pozitivní věc a to mám rád, je to celej můj život. Stáří, kterého jsem již dosáhl, má obrovskou výhodu, že již víte, co nechcete. Takže já nechci být na těch různých pseudofestivalech, mě baví tento festival. Skvělá zpráva je, že letos bude festival u vás a v Českých Budějovicích, nemám rád pochybný status Prahy jako Mekky všeho dobrého. Já si to nemyslím. A pražské publikum si o sobě myslí kdo ví co. Já nechci lézt nafoukaným Pražákům do zadku."
Foto Mad

Má Zdeněk Pohlreich přehled o prodeji svých knih, co chystá a co si myslí o tak zvaných trendech v kuchyni? Vše se dozvíte v našem videu:


Martin Nauš, člověk, na jehož bedrech celý festival leží, a že toho nemá naloženo málo. Festival bude probíhat na třech pódiích, Bosch cooking stage, Bosch workshop stage a COFFEE stage, jejichž názvy již napovídají, oč zhruba půjde. V rámci festivalu návštěvníci podniknou kulinářskou cestu kolem světa a odvážlivci jistě rádi vyzkouší zážitkovou gastronomii a extrémní catering. Cvrčky a sarančata na různé způsoby nabízí i liberecká IQ Landie, ale co říkáte Žraločí polévce s kokosovým mlékem a koriandrem, Velbloudímu kebabu s tahini, Tacosu s krokodýlem v tempuře nebo Cevichi z barakudy? V rámci festivalu můžete rovněž ohodnotit vybrané TOP restaurace našeho regionu a přispět k volbě nejlepší z nich. 
Foto Mad

Čas zbyl i na malou ukázku toho, na co se na festivalu můžeme těšit. Slova se ujal Tomáš Kubíček, mistr molekulární mixologie a barman experimentátor na volné noze: "Teď vám ukážu základní techniky a technologické postupy v jednoduché verzi na nejpopulárnějším drinku, což je mochito." "Vše, co zde vidíte, je mochito v deseti různých úpravách. Vyrobím vám zmrzlinu z mochita, pusinku v kapalném dusíku z mochita..."
Foto Mad

Foto Mad

V molekulární kuchyni se vaří kapalným dusíkem o teplotě -196oC a suchým ledem (-79oC).
Foto Mad

Se svojí troškou do mlýna přišel i Clarion Grandhotel Zlatý Lev. V tomto případě nejde o chuťovky nijak extravagantní, leč značně povedené.
Foto Mad

A co má s gastronomickým festivalem společného hejtman Libereckého kraje Martin Půta? Společně s ministrem zemědělství Mariánem Jurečkou a primátorem Tiborem Batthyánym převzal záštitu nad celým projektem. A nejen to, i on půjde s kůží na trh a bude vařit. Nebude na to sám, asistovat mu bude Viet Anh Doan alias Liu ze seriálu Ohnivý kuře. Přítomnost vietnamského kuchaře napovídá, že se bude vařit nějaké jídlo asijské kuchyně. Jenomže tak jednoduché to nebude, v rámci propagace regionálních potravin se hejtman pokusí uvařit exotický pokrm čistě na bázi produktů pocházejících z našeho kraje. To už je výzva, máme se na co těšit. Loňský ročník festivalu navštívilo téměř 100 tisíc návštěvníků, kteří zkonzumovali celkem 250 tisíc degustačních porcí. Uvidíme, jak dopadne liberecká premiéra.

Text Mad, rozhovory Darka
hazard
28. 4. 2017 06:03 Zastupitelé Liberce ve čtvrtek odmítli zrušit tzv. nulovou toleranci hazardu. Ani jeden ze dvou návrhů, který by měl umožnit provoz kasin, nezískal podporu.
mašina
27. 4. 2017 16:07 Historický vlak, který jezdil do nejvýše položené železniční stanice v Evropě, je na nádraží v Kořenově. Raritní exemplář dorazil dnes ze Švýcarska.
věda
27. 4. 2017 15:01 Stát by měl dát v příštím roce na podporu vědy a výzkumu 36,2 mld.Kč, o deset pct. víc než letos. V dalších letech by se podpora měla ještě zvyšovat.
stop
27. 4. 2017 13:02 Dopravu v centru Liberce omezí oprava tramvajové trati mezi Šaldovým náměstím a terminálem MHD za 68 mil. Kč. Uzavírka bude od 1. května do 30. září.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
duben
2017
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).