reklama

NETRECEPT: Tři otázky pro mistry vinaře

29. 9. 2014
Poslední zářijový víkend byl nabitý akcemi. Oslava české státnosti se sešla s kulinářskými orgiemi všeho druhu. Již v pátek vypukl gastroveletrh v Plaze, o víkendu duněl Ještědský hřeben Oktoberfestem a v bývalé galerii se v sobotu slavil "1. festival vína Liberec."
NETRECEPT: Tři otázky pro mistry vinaře
Foto + video Mad
Kdo byl přesycen projevy, měl kam zajít dát průchod radovánkám těla, protože dobré jídlo a pití je výborný lék na pseudointelektuální kocovinu. Náš výběr byl jasný. Z Plazy jsme vám přinesli report loni. Majíce v čerstvé paměti zážitek z pravého beerfestu bavorského jsme se provinční verzi na Pláních pod Ještědem neodvážili navštívit, abychom nebyli zklamaní. Třeba za rok.
Takže po Netreceptech speciál věnovaných čokoládě a brazilské kuchyni jsme se rozhodli ochutnat atmosféru festivalu vína, který pořádala liberecká firma Decanté v sobotu po celý den (přesněji od deseti ráno do deseti večer) v areálu Liebiegova paláce, chcete-li bývalé Oblastní galerie Liberec.
Hned na úvod musíme pořadateli vytknout dvě věci. Velkolepá jednička v názvu není tak úplně oprávněná. Pamatujete na velmi zajímavé ochutnávky odehrávající se pravidelně v prostorách libereckého kulturáku? Možná se to nejmenovalo festival, ale byla to přehlídka svým rozsahem dokonce větší. A věc druhá, kdo chtěl degustovat, musel si koupit skleničku za 60 Kč, která každému zůstala zároveň jako upomínka na festival, protože měla vygravírovaný název akce. To je velmi pěkný nápad, jenomže již kolem čtvrté odpoledne tyto památeční skleničky došly a návštěvníci dostávali obyčejné vinné sklenice, které v supermarketu seženete za pár korun, jenomže tyto stále stály 60 Kč. Čert vem těch pár korun, ale festivalu, který se hodlá stát tradiční společenskou akcí, by se takové věci stávat neměly.

Důvod naší volby byl ještě jeden, někteří Liberečáci stále přicházejí s mnohdy bizarními nápady, co se starou galerií. Přišlo nám sympatické, že někdo opustil rovinu pivních řečí a vymyslel akci, která geniu loci Liebiegova paláce perfektně sedla.
Foto Mad

Svatý přihlíží nakupování skleniček a žetonů. Kdo si šetřivě nekoupil hned celý pytlík, litoval, že musí okamžitě do fronty znovu.
Foto Mad

Vzhledem k tomu, že několik desítek vystavovatelů přivezlo na dvě stovky nejlepších vín z Moravy a Čech, je nemožné je všechny natěsnat do jednoho Netreceptu, byť speciálního, a představit jen některé by od nás bylo nekorektní k ostatním. Problém jsme vyřešili tak, že jsme si vybrali tři zástupce různých vinařství a každému položili jednu otázku. Takže pojďme ochutnávat!

Sice šlo o akci s hvězdičkou od osmnácti let, ale i pro nezletilé účastníky bez skleničky (kterých bylo překvapivě mnoho) byl připravený opravdu povedený program.
Foto Mad

Nekoštovalo se jen před palácem. Centrem festivalu bylo nádvoří paláce, po stranách zcela obležené různými vinařskými firmami. Všechny stánky byly vybavené karafami s vodou na vypláchnutí a s nakrájenými kousky chleba na zajezení, aby se vám nepomíchaly chutě vzorků.
Foto Mad

Prostě vinařský ráj to na pohled. Ale ouha, my patříme k příznivcům spíše vín červených a tady, až na tmavé výjimky, převládala barva bílá. Zatímco jsme si vychutnávali pracně nalezený a skvělý červený dornfelder, zformulovali jsme první otázku...
Foto Mad

...a pana Patrika Diviše jsme se zeptali, co je pravdy na tvrzení, že u nás v Čechách a na Moravě umíme lépe bílá než červená vína:


Nenechte se mýlit tím, že někomu nestačil stan, zatímco jiní se vešli na jeden stůl, na kvalitu vína to nemá žádný vliv.
Foto Mad

Mnoho návštěvníků zvolilo outfit, jaký si ochutnávka kvalitních vín zasloužila. Třeba již za rok uvidíme pány ve fracích a dámy ve večerních toaletách. Ovšem pozor na velikost kabelek. Do malých plesových psaníček se vám moc žetonů nevejde.
Foto Mad

Pohoda vládla vůkol.
Foto Mad

Tato vína nás již od pohledu zaujala vinětami.
Foto Mad

Takže je čas na druhou otázku, tentokrát na vinaře Jana Neubauera. Viněty navrhla jeho partnerka, k dokonalosti nápad dovedla rakouská agentura a my se ptáme: "Do jaké míry prodává víno viněta?"


Výborným nápadem bylo svěřit pohoštění regionálním výrobcům, zde konkrétně Farma Jitrava předvádí zvěřinové hamburgery.
Foto Mad

Kdo chtěl, mohl zážitek chuťový zkombinovat se zážitky zvukovými.
Foto Mad

Odcházíme mírně ovíněni a plni pozitivní energie. Zbývá čas na poslední, ale pro mnohé zásadní otázku. Pana Jiřího Trávníčka, zastupujícího menší vinařství ve znojemské oblasti, které produkuje vína ve francouzském střihu, jsme se zeptali, jak jsou na tom supermarkety. Odpověď nebyla potěšující, leč nikoliv neočekávaná:


Zaujal vás náš NETRECEPT? Pak by vás mohlo zajímat i toto:
Plněná cuketa
Houbová směs na topinky
Baked potato with tuna pro britský večírek
Panenka s liškovou omáčkou
Devítivrstvý salát pro tabuli geologického večírku
Kuře vycpané bylinkami
Řecký guláš
Tuňák na kreolský způsob
Musaka po bulharsku
Energetická bomba pro vyhládlé táborníky
Žampióny portobello
Kapustu znali již staří Egypťané, a co vy?
Vejce podle Cyrana z Bergeracu
Chřest pod peřinou v jedlé postýlce
Dvě lehké sexy chuťovky a jedno opáčko
Science show ve vaší kuchyni
Tajemství nadívané panenky si dává na čas
Což takhle dát si kiwi řezy
Ostrůvek čočky v mrkvovém moři říznutém zázvorem
Salát z medvědího česneku
Králík na švestkách
Husí stehna na čočce
Krevety s italskými těstovinami
Špenát s nivou a slaninou
Brazilská inspirace Pao de queijo
Prostý výlet do nóbl světa čokolády
Horká čokoláda na dva způsoby
Madam niva v negližé a kožichu, rychlovka pro labužníky
Co dělat, ulovíme-li srnu
Již dost bylo grilovaných kuřat, dejte si ho po marseillsku!
Houbové karbanátky tety Ljuby
Lilek alias baklažán alias patison
Dršťková pro vegetariány i pro masožravce
Nevíte, čím překvapit? Uspořádejte vaflovou párty!
Batáty nejsou brambory, ale připravují se podobně
Hříbkové lasagne inspirované Farou
Taková normální grilovačka se šamankou
Chřestění šparglovými pazoušky na tři způsoby
Maruščin pohádkový dort ze čtyř druhů mléka
Losos s brokolicí v manželství po italsku
Jak pejsek s kočičkou pekli pizzu
Stifado, řecká klasika pro český víkend
Králíček na smetaně po našem
Kam s chobotnicí? Do chorvatského salátu!

Text a foto Mad, rozhovory Darka
daně
21. 1. 2018 06:19 Přiznání k dani z nemovitých věcí je potřeba podat nejpozději do 31. ledna. Přiznání podávají poplatníci, kteří v roce 2017 nově nabyli pozemek, bytovou či nebytovou jednotku.
lipa
21. 1. 2018 06:08 Organizátoři hudebního festivalu Lípa Musica zahájí příští týden nový komorní cyklus v České Lípě. Do června bude šest koncertů, první bude v úterý.
atletika
21. 1. 2018 06:07 Překážkář Petr Svoboda na halovém mítinku v Jablonci splnil limit na HMS, běžel rychleji než při bronzu na HME. Národní limit splnil i dálkař Juška.
litvinov
20. 1. 2018 08:51 41. kolo hokejové extraligy: Liberec - Litvínov 5:1. Bílí Tygři zabrali po třech zápasech bez bodu, Litvínov prohrál posedmé za sebou.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
leden
2018
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).