reklama

NETRECEPT: Brazilská inspirace Pao de queijo

17. 3. 2014
Trefnější by bylo napsat: Pao de queijo - brazilská inspirace z Nového Boru - protože recept na tyto vynikající sýrové koule jsme si přivezli ze zahajovacího večera novoborského masopustu, nesoucího se již osmým rokem v duchu brazilského karnevalu.
Fenoménu brazilského karnevalu alá Nový Bor a bohatému doprovodnému programu věnujeme mimořádně již ve středu STYL, protože součástí zahajovacího večera bylo úžasné vystoupení Jaroslava Svěceného, Tam Tam Batucady, Jaroslava Svěceného a Tam Tam Batucady, promítání brazilského filmu E aí comeu? a vernisáže obrazů a skleněných objektů Ricarda Hoineffa.
Příjemný večer doplnila ochutnávka brazilské národní kuchyně. Průvodcem na slovo vzatým nám byl právě výše posledně jmenovaný umělec, scénograf, výtvarník, sklář, DJ a v neposlední řadě též food designer Ricardo Hoineff, Brazilec, který před dvaceti lety přijel do Česka studovat scénografii a již zde zůstal natrvalo. Jeho úžasný životní příběh si schováme též na STYL, v tuto chvíli je důležité, že jednou z jeho vášní je i jídlo, lépe řečeno umělecké aranžování pokrmů, onen již zmíněný food design.

Naše první otázka směřovala pochopitelně k tomu, čím je brazilská kuchyně specifická:


Hvězdou večera byla špičková brazilská káva Brasili Fazenda da Lagoa Rainforest, pěstovaná z původních odrůd káv Bourbon. Sametově čokoládovou chuť této kávy vizuálně vylepšuje vulkanická pěna a pocitově fakt, že její ekologické pěstování umožňuje nezisková organizace Rainforest Alliance, takže jsme měli jistotu, že kávovníky, ze kterých pochází káva, kterou jsme ochutnali, nedevastují deštné pralesy.

Druhým drinkem byla silně alkoholická Ballantines Brazil. To je skotská whisky zrající v sudech vystlaných kůrou brazilských limetek. Rovněž doporučujeme k ochutnání.

Ochutnávka slavila velký úspěch, nejen drinky, ale i bochánky mizely velmi rychle.
Foto: Mad

A do třetice se podával národní koktejl Caipirinha, který údajně vznikl kolem roku 1918 ve státě São Paulo jako lektvar proti španělské chřipce. Tehdy se do něj přidával ještě med a česnek a vše se mělo den louhovat. Ač název pochází ze slova caipira, což portugalsky znamená venkovský křupan, jde o pití navýsost vznešené, které si doma můžete připravit i ze surovin běžně dostupných:
Vezmeme limetku (jedna stačí na dvě sklenice), důkladně ji omyjeme, šikmo nakrájíme, aby dobře pustila šťávu, a dřevěným tloukem ve sklenici decentně podrtíme se třtinovým cukrem (cca 1 vrchovatá lžička), přidáme led a zalijeme frťanem Cachaçy. Nemáme-li Cachaçu, použijeme jiný pravý rum z cukrové třtiny. Jestli vám tedy nevadí, že originální Cachaça má nezaměnitelnou chuť, protože je vyrobená destilací zkvašené zelené třtiny a pak ještě zraje v sudech. Varování: V žádném případě to nezkoušejte s tuzemákem, nebo tomu pak alespoň neříkejte Caipirinha!

Brazilskou národní kuchyni reprezentovaly sýrové bochánky Pao de queijo. O jejich původu nám vše řekl náš průvodce Ricardo Hoineff:



Na výrobu Pao de queijo budeme potřebovat: 5 hrnků maniokové mouky (k dostání je v prodejnách zdravé a bezlepkové výživy), půl hrnku rostlinného oleje, 1,5 hrnku mléka, 3 hrnky strouhaného sýra (například goudy, eidamu nebo ementálu, ale použít lze i parmazán, třeba jen částečně pro dodání pikantnější chuti), 3 vejce a špetku soli.
Postup je velmi jednoduchý: Nejprve mléko s olejem zahřejeme téměř k varu a vlijeme do mouky smíchané se solí. Zamícháme a do toho postupně vpracujeme sýr a vejce. Vyrobíme kuličky, které pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatova při teplotě asi 180 stupňů. Bochánky musí zůstat uvnitř vláčné! Okamžitě podáváme. Ricardo je má nejraději k snídani, ale bochánky jsou ideální i jako doplněk ke kávě, pivu či vínu. Dobrou chuť!

Bochánky můžete nechat upéct ještě o něco zlatovější. Důležité je, aby před konzumací úplně nevychladly.
Foto: Mad

Ještě perlička nebo spíše vzdělávací okénko na závěr:
Základní surovinou pro výrobu Pao de queijo je manioková mouka. Maniok jedlý je jeden až pět metrů vysoká rostlina, životně důležitá pro výživu asi 500 milionů lidí v tropických oblastech všech kontinentů. "Mouka" se získává z kořenových hlíz, které mohou být až metr dlouhé. Takové běžně váží i 20 kg! Na rozdíl od obilných mouk je manioková mouka přirozeně bezlepková a obsahuje především škrob.

Hlíza manioku (autor: Amada44, licence Wiki Commons)
Repro: Wiki Commons

Zaujal vás náš NETRECEPT? Pak by vás mohlo zajímat i toto:

Prostý výlet do nóbl světa čokolády
Horká čokoláda na dva způsoby
Madam niva v negližé a kožichu, rychlovka pro labužníky
Co dělat, ulovíme-li srnu
Již dost bylo grilovaných kuřat, dejte si ho po marseillsku!
Houbové karbanátky tety Ljuby
Lilek alias baklažán alias patison
Dršťková pro vegetariány i pro masožravce
Nevíte, čím překvapit? Uspořádejte vaflovou párty!
Batáty nejsou brambory, ale připravují se podobně
Hříbkové lasagne inspirované Farou
Taková normální grilovačka se šamankou
Chřestění šparglovými pazoušky na tři způsoby
Maruščin pohádkový dort ze čtyř druhů mléka
Losos s brokolicí v manželství po italsku
Jak pejsek s kočičkou pekli pizzu
Stifado, řecká klasika pro český víkend
Králíček na smetaně po našem
Kam s chobotnicí? Do chorvatského salátu!

Text a obraz Mad, rozhovory bLeCha
semily
21. 8. 2018 15:05 Muzeum v Semilech má k roku 1968 výstavu a film, vydá i knihu. Věnuje se nejen srpnové okupaci, ale také tomu, co se dělo ve městě předtím a potom.
desná
21. 8. 2018 15:04 Mrtvé ze srpna 1968 si dnes připomněli také v Desné. Při havárii a následném požáru sovětské cisterny tam před 50 lety uhořely babička s vnučkou.
sklizeň
21. 8. 2018 14:05 Na většině Libereckého kraje sklizeň obilovin a řepky skončila. O tři týdny dřív než loni. Posekat zbývá 80 ha obilí, to je méně než procento ploch.
srpen
21. 8. 2018 05:45 Vzpomínkové shromáždění k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do republiky začíná dnes v 9.00 hodin u Pomníku obětem okupace 1968 na náměstí Dr. E. Beneše.
reklama
Kalendář
po
út
st
čt
so
ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
srpen
2018
reklama
GENUS PLUS TÝDEN (www.genusplus.cz) nebo (www.tydenvlk.cz) – společný zpravodajský a publicistický server. Provozuje GENUS TV a.s., Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, IČ: 48291927. Společnost je zapsána v OR vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, odd. B, vložka 439. Kontakt: net@genusplus.cz. U nevyžádaných příspěvků považujeme jejich zaslání za souhlas k případnému bezplatnému zveřejnění včetně dodané obrazové informace (foto, video apod.).